PRINCIPLES OF BUTOH

 

Pé onderzocht deze dansbeweging gedurende vele jaren. Ze was student van en werkte intensiefs samen met Akira Kasai, Min Tanaka, Masaki Iwana in Japan, de V.S. en Europa. Veeleer dan een dansstijl benadert ook zij butoh in de eerste plaatals een welbepaald vocabularium voor lichaam lichaam en dans en performing art.

In avondklas, toegankelijk voor liefhebbers en professionelen, biedt Pé een thereotisch perspectief op deze dansbeweging, waarbij ze zowel ankoku butoh (Tatsumi Hijikata), bodyweather (Min Tanaka), alsook de antroposofische benadering van Akira Kasai, toelicht. Deelnemers worden uitgenodigd om teksten en artikels te lezen en videofragementen te bekijken. Daarnaast is er ook een praktisch gedeelte en training waarin een aantal markante basisprincipes van butoh aangeleerd  worden.

‘Een butoh lichaam is een lichaam dat zich steeds parodoxaal engageert en nooit zoekt om eenduidig te zijn. Het is een zintuiglijk ademend, gedetailleerd , week lichaam dat waaraan een taboeloze-vrij fantasie zich overlevert en waarin de danser kneedt. Een butoh danser is zich altijd bewust van de vitaliserende kracht van ‘het einde’. Een butoh danser danst vanuit de noodzaak met zijn publiek te communiceren doorheen een totale ervaringsgerichtte overgave’

Wanneer we butoh op die manier definïeren kan er zich tussen elke soort dans een butohdanser bevinden.

Gelieerde artikels van pé vermeersch over butoh :
Interview met Min Tanaka,
Dood van een butohdansmarietje,
Zijn er nog wilden    in de zaal.
Zie rubriek : publikaties