Zwarte soldaten

mei 8th, 2012  |  Published in DENKSPOREN, POLITIEK, VIDEO

Op 4 en 5 mei stond Nederland uitgebreid stil bij de herdenking van de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende bevrijding. Verschillende Nederlandse zenders besteedden via portretten en documentaires hieraan extra aandacht. In de documentaire ‘Zwarte soldaten’ van documentairemaker Joost Seelen komen 6 van de ongeveer 25.000 Nederlanders aan het woord die zich vrijwillig hadden gemeld voor de Duitse Waffen-SS. Voor het eerst vertellen ze over hun (wan)daden. Deze docu werd winnaar van het Gouden Kalf in de categorie korte documentaires.

Ze werden bij uitstek gezien als ‘foute’ Nederlanders: Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig toetraden tot de Duitse Waffen-SS. Ondanks hun omvangrijke aantal zijn zij na de oorlog niet of nauwelijks in de openbaarheid getreden. Documentairemaker Joost Seelen slaagde erin zes van deze fanatieke SS-ers voor de camera te krijgen. Op onverbloemde en confronterende wijze vertellen de Nederlanders in Zwarte Soldaten over hun keuze voor de SS, over hun ervaringen aan het Oostfront en over de aantrekkingskracht van het soldatendom en het nationaalsocialisme van Hitlers Duitsland.

“Ik had een ploertendoder en die had ik met een riempje zo lekker om mijn hand en dan konden ze hem niet afpakken. Dus dan kregen ze klappen op hun arm en dan konden ze hun arm niet meer optillen. En dan was het gauw gebeurd. En dan kregen ze een paar klappen met die ploertendoder in hun nek en dan gingen ze plat. Ja, want ja, die joden moesten er toch uit, hiero.”

Waar de één nog steeds overtuigd is van de juistheid van antisemitische en racistische opvattingen van het nationaalsocialisme, worstelt de ander met de keuzes die hij maakte:

“Ik heb er aan meegeholpen. Ik zeg niet dat ik het wist.
Want dat wist ik niet. Maar dat had ik maar wel moeten weten.”

Zwarte Soldaten toont de geschiedenis van 23.000 landgenoten die zich vrijwillig hebben gemeld bij de Waffen-SS. De interviews met de ex-SS’ers worden aangevuld met archiefbeelden van Gerard Nijssen (Andere Tijden, In Europa). Zo ontstaat een ontluisterend en onthullend psychologisch en historisch portret van een groep mannen die vertellen alsof de gebeurtenissen van meer dan 65 jaar geleden hen nog steeds op de hielen zitten.

Klik hier om de volledige documentaire te bekijken.

bron : NCRV 23 04 2013
een realisatie van : Joost Seelen

Leave a Response


Recente reacties