Minder geld voor cultuur?

december 18th, 2011  |  Published in DENKSPOREN, POLITIEK, RADIO

In het boek “Niet de kers op de taart: waarom kunst- en cultuurbeleid geen luxe is” neemt Bart Caron het op voor de culturele sector.

Werner Trio (Radio Klara) praat met Bart Caron (Vlaams parlementariër Groen!) en cultuurfilosoof Johan Sanctorum over cultuur en geld.

De financiële en de daaruit voortvloeiende economische meltdown doet de vraag rijzen, of cultuur zonodig moet worden gesubsidieerd. Volgens de Nederlandse staatssecretaris Zijlstra hoeft het niet echt. Van Gogh kreeg immers ook geen subsidie. Bij ons hanteert Joke Schauvliege de kaasschaaf, op voorstel van een cultuur-technocratische elite. In het boek Niet de Kers op de Taart. Waarom kunst- en cultuurbeleid geen luxe is (Uitgeverij Pelckmans) neemt politicus Bart Caron (Vlaams parlementariër Groen! en destijds kabinetschef van gewezen minister van Cultuur Anciaux) het op voor de sector. Kunst en cultuur hebben volgens hem een intrinsieke waarde, waarmee in een marktomgeving geen rekening wordt gehouden. Enkel een samenleving, die haar eigen kritiek subsidieert, kan een beschaving worden genoemd. Hij pleit voor het herinstallleren van het primaat van de politiek. Cultuurfilosoof Johan Sanctorum is daarvan, op zijn zachtst gezegd, geen voorstander. Kunstenaars die in wezen steuntrekkers of ambtenaren zijn, kunnen niet subversief zijn, beweert hij. Cultuurbeleid creëert een cultuurkaste die de subversie absorbeert en onschadelijk maakt.

Klik hier om het radioprogramma te beluisteren (52 minuten voorafgegaan door 8 minuten met het journaal ).

bron: Trio op Radio Klara – 10/12/2012
foto :  Lier Leeft – http://lierleeft.wordpress.com

Leave a Response


Recente reacties